Путин и Ердоган се разбраха за среща в Анкара на 28 септември

Руският президент Владимир Путин ще пристигне в Анкара този четвъртък за среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пресслужбата на Кремъл. Според сайта на руското президентство двамата са се договорили в телефонен разговор, инициативата за който е била на „руската страна“, да продължат „подробния обмен на мнения по двустранни и регионални въпроси“ на срещата си в турската столица.

Путин и Ердоган обсъдили „сирийската проблематика, включително в светлината на положителните резултати, достигнати в хода на шестата Международна среща по въпросите на Сирия в Астана на 14-15 септември“.

На въпросната среща Русия, Турция и Иран се договориха да ускорят създаването на „деескалационна зона“ в провинция Идлиб – последния сирийски район в ръцете на бунтовнически групировки, различни от „Ислямска държава“.

По-рано в понеделник Путин е разговарял и с президента на Иран Хасан Рохани, за да обсъдят преминалите разговори в Астана и прилагането на споразумението за спорната ядрена програма на Техеран.

Източник: Дневник