Путин и Ди Каприо може заедно да озвучават нов документален филм за Байкал

Носителят на „Оскар“ Леонардо Ди Каприо ще предостави гласа си за английското озвучаване на документалния 3D филм „Езерото Байкал – сърцето на света“, съобщи „Российская газета“ , цитирани от „Руски дневник“.

Американската звезда може да има съперник за най-известния глас, който ще озвучава филма: изпратено е запитване към руския президент Владимир Путин да даде гласа си за озвучаването на руската версия на документалния филм, казва Игор Доброволски – главен продуцент на проекта.

Доброволски съобщи тази новина по време на презентация за държавно финансиране на документални филми, която се проведе под егидата на руското Министерство на културата според информация на сайта proficinema.ru. Продуцентът добави, че въпреки че президентът все още не е отговорил официално на поканата, той се надява на позитивна реакция.

Документалният филм е международен проект с китайско, американско, френско и руско участие според РГ и ще бъде ръководен от руския режисьор Светлана Родина-Заярска.

Първоначалният бюджет е от около 70 млн. рубли ($1 млн.), от които 33 млн. вече са предоставени от анонимен спонсор. Създателите на филма са кандидатствали за още 7 млн. рубли от Министерството на културата, предава proficinema.ru.

Не за първи път се снима филм за езерото Байкал в 3D формат. Според РГ американско-руски екип от режисьори е заснел поредица от панорамни видео епизоди за употреба в системи за виртуални реалности като Google Glass в Байкалския национален биосферен резерват през пролетта на 2015 година.

Това видео ще бъде показано в научни институции по целия свят, като част от проект за виртуални пътешествия за ученици с името Google Expeditions, който се стреми да покаже важността на опазването на природните обекти от голямо значение като езерото Байкал.

Намиращо се близо до монголската граница в Източен Сибир, езерото Байкал е най-голямото сладководно езеро в света – в него се съдържат около 20% от световните сладководни запаси, което е повече от всички големи езера в Северна Америка, взети заедно. Оценява се на около 25 млн. години, това го прави най-старото езеро в света, както и най-дълбокото с максимална дълбочина от 1642 м. Невероятно, но повече от 80% от фауната на езерото е ендемична, включително единственият в света сладководен тюлен.

Ди Каприо може да добави филма към листа си с природно ориентирани проекти, в които е бил замесен през последните години. През юли той съобщи, че личният му фонд, Фондацията на Леонардо Ди Каприо, ще раздаде $15,6 млн. за развитието на проекти, свързани с околната среда и с борбата с климатичните промени.

Не за първи път Ди Каприо се свързва с името на Путин. През февруари 2016 г. „Руски дневник“ съобщи, че американският актьор се е съгласил да изиграе ролята на руския президент в нов филм посветен на него, със заглавието „Путин“. Ди Каприо призна в интервю за германският вестник Welt am Sonntag през януари, че би искал да изиграе руският лидер във филм.