Путин: Ислямският свят винаги ще намери надежден съюзник в лицето на Русия

Ислямският свят може да бъде сигурен, че в лицето на Русия ще намери надежден съюзник, готов да съдейства за решаването на неотложните проблеми. Това обяви в своето послание до групата за стратегическо наблюдение „Русия-ислямски свят“, която се провежда в татарската столица Казан, предаде РИА Новости.

„Дневният ред на срещата е свързан с редица важни въпроси, много от които са пряко свързани със събитията, които се случват в момента в редица мюсюлмански страни и предизвикват глобален резонанс, без преувеличение“, каза Путин.

Според руския президент, с участието на Русия бе нанесен мощен удар срещу терористите, но джихадистите и техните поддръжници все още се опитват да дестабилизират ситуацията и с всички възможни средства да подкопаят международните усилия за мирно уреждане на сирийския въпрос.

„Бих искал да потвърдя, че в лицето на Русия ислямският свят винаги ще намери надежден съюзник, готов да съдейства за решаване на неотложните проблеми. Подкрепяме активната позиция на мюсюлманските страни по закрепване в международните отношения на принципите на справедливост, върховенство на закона“, каза още руският президент.

Той също така изрази надежда, че настоящата среща на групата за стратегическо наблюдение „Русия-ислямски свят“ ще спомогне за укрепване на доверието и сътрудничеството между Русия и мюсюлманските страни.