Путин: Изобщо не съм решил дали да се кандидатирам за президент

„Не само не знам кои ще са опонентите ми, а не съм решил дали изобщо ще се кандидатирам“, това заяви руският президент Валдимир Путин запитан за участието си в предстоящите догодина избори за държавен глава на Русия.

„По закон мисля, че кампанията за президентските избори ще бъде официално обявена в края на ноември или началото на декември, и смятам, че вероятно тогава ще излязат главните претенденти и ще заявят намеренията си, както и предизборните си програми“, каза Путин на инвестиционния форум „Руска енергийна седмица“, цитиран от „Газета.ру“.

Според руските закони кандидатурите трябва да бъдат представени не по-късно от 90 и не по-рано от 100 дни преди определения ден за гласуване, т.е. в периода от 8 до 18 декември 2017 г.

Изявлението на Путин дойде и след посещението в Москва на краля на Саудитска Арабия Салман. Това е първото в историята на двустранните ни отношения посещение на краля на Саудитска Арабия в Русия и според Путин „само по себе си това е знаково събитие.“

Руският държавен глава посочи, че не е притеснен от сближаването на Русия със Саудитска Арабия, чиито основен традиционен съюзник са САЩ. Според Путин няма нищо вечно на този свят и това важи и за саудитско-американските взаимоотношения.

Той подчерта, че най-важното преимущество на руската дипломация е нейната честност.

„Нашето основно предимство е, че ние никога не правим двойни сделки. Винаги сме честни с нашите партньори. Ние открито заявяваме нашата позиция“, заяви Путин и уточни, че имено тази предвидимост прави Русия привлекателна за чуждестранните ѝ партньори, а не руският военен потенциал.

По информация на „Газета.ру“, цитирана от Vesti в Кремъл са били разработени няколко сценария за предстоящите президентски избори в Русия, включително и такива без участието на Путин, но крайното решение трябва да вземе самият той.

Скорошно социологическо проучване на Фонда за обществено мнение показва, че 80% от руснаците смятат, че руският президент ще се кандидатира за поста отново. А 46% биха възприели негативно евентуално решение на Путин да не участва в следващите президентски избори в Русия.