Путин: Знам, че САЩ са свързани със свалянето от власт на Янукович

Руският президент Владимир Путин заяви, че му е известно за ролята на САЩ в свалянето от власт в Украйна на Виктор Янукович, предаде РИА Новости.

„Нашите партньори в Съединените щати не крият, че са подкрепяли тези, които са се обявили срещу президента Янукович“, каза руският президент в интервю на американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS в навечерието на участието си в 70-тата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН.

На уточняващия въпрос дали счита, че САЩ са свързани със свалянето от власт на Виктор Янукович, Путин отвърна: „Знам за това със сигурност“.

Руският президент поясни, че Русия има „хиляди съвместни контакти от всякакво естество и хиляди връзки“ с хора, които живеят в Украйна.

„И ние знаем кой, къде и кога се е срещал, кой е работил с хората, свалили от власт Янукович, как са ги подкрепяли, колко са им платили, как са ги подготвяли, на какви територии, в кои страни и кои са били тези инструктори. Ние знаем всичко. Честно казано, нашите американски партньори вече дори не го и крият“, каза Путин.

Руският президент Владимир Путин отговори на въпроса за военното присъствие на РФ на границата с Украйна и твърденията за наличие на руски войски на територията на съседната страна с въпрос за военното присъствие на САЩ в Европа; той подчерта, че разполагането на военни части на своя територия на границата с друга държава не е престъпление.

„В Европа се намира тактическо ядрено оръжие на САЩ, да не забравяме това. Какво означава това? Че сте окупирали Германия или само сте преобразували окупационните войски във войски на НАТО? А ако държим своите войски на наша територия на границата с някоя държава, вие смятате това за престъпление?“, каза Путин в интервю пред американския журналист Чарли Роуз в навечерието на участието си в 70-тата сесия на Общото събрание на ООН.