Путин: Засега е рано да се говори за коренен прелом в Сирия

Да се говори за коренен прелом в Сирия е все още рано, но Русия помогна за укрепването на държавността в тази страна. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на медийния форум на Общоруския народен фронт (ОНФ), цитиран от ТАСС.

„Рано е да се каже, че там е настъпила коренна промяна. Но това, че ние изпълнихме задачата си, е очевидно. А в какво се състоеше нашата задача? Тя се заключаваше най-вече в това да укрепим държавността в Сирия и легитимните органи на властта“, каза руският президент.

Да се премълчи или омаловажи ролята и значението на успехите на РФ в Сирия е невъзможно, заяви още Путин.

„Колкото и да им се иска на някои да омаловажат нашите действия за борба с тероризма и да се премълчат тези събития – това е просто невъзможно“, каза руският президент.

Руските въоръжени сили, при това не само ВКС, несъмнено, се справиха със задачата, която бе поставена пред тях в Сирия, продължи Путин. „И държавността се укрепи, и самата структура на властта, и Въоръжените сили на Сирийската република. Обърнете внимание, че след изтеглянето на значителна част от групировката ни сирийската армия продължава активните настъпателни операции и с наша подкрепа освобождава все нови и нови населени места“, заяви руският държавен глава.

Той отбеляза, че никой не може да оспори това, че тази борба се води изключително срещу терористичните организации като ИД. „Това е признато и от нас, и от американските партньори, и от европейците, и от всички без изключение“, каза президентът.

Според него причината за желанието да се премълчават успехите на Русия е ясна. „Първо говореха за необходимост да се изолира Русия след известни събития, например, Крим. После стана ясно, че това е невъзможно, а от началото на операцията ни в Сирия това осъзнаване на невъзможността от подобни деструктивни действия по отношение на нашата страна стана абсолютно очевидно“, каза Путин.

Той отбеляза, че активните действия на Русия за борба с тероризма са способствали за изграждането на отношенията с водещите държави в тази насока. „Ние създадохме не само център за обмен на информацията със Съединените щати, провеждат се постоянни консултации, създадени са действащи, искам да подчертая, механизми за контрол върху примирието“, каза Путин.

Той отбеляза, че сега най-важното е да се организира работата за политическото регулиране в Сирия и консултации по този въпрос също се провеждат.