Путин: Западът ни обича, когато ни трябва хуманитарна помощ

Руският президент Владимир Путин смята, че изчезването на идеологическото противопоставяне след разпада на СССР не е довело до премахването на геополитическите противоречия, предадоха руските агенции.

Това Путин заяви в интервю за филма „Президентът“, кадри от който бяха показани по редица телевизионни канали. „Всички ние имахме илюзии. Тогава на нас ни се струваше, че с изчезването на идеологическата съставка, която разделяше бившия СССР и целия останал цивилизован свят, „оковите вече са паднали и свободата ще ни посрещне радостно на входа“, посочи Путин, цитирайки частично красика на руската поезия Авександър Пушкин. При това президентът отбеляза, че партньорите на Русия не бързаха „не само да ни дадат някакъв меч, но и „с удоволствие биха прибрали остатъците от тогавашната бойна мощ на Съветския съюз“, подчерта руският държавен глава. „Светът реши, че Русия прекратява своето съществуване в тогавашния си вид. Стоял е само един въпрос – кога ще стане това и какви ще са последствията“, продължи Путин. „Понякога оставам с впечатлението, че ни обичат, когато трябва да ни изпратят хуманитарна помощ. Ето тогава всичко е наред, тогава ни пращат картофи“, конкретизира се президентът.

Във филма той отговаря и на други въпроси на телевизионния водещ Владимир Соловьов. Така по-специално президентът отбелязва, че най-тежките и трагични моменти са били „ужасните терористични актове в Беслан и в театралния център на „Дубровка“.

Бгнес