Путин е информирал Обама за решението да започне изтегляне на руските войски от Сирия

Руският президент Владимир Путин е информирал американския си колега Барак Обама за решението да започне изтегляне на руските войски от Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

„Президентът на Русия информира, че след изпълняването на основните задачи, поставени пред руските въоръжени сили в борбата срещу международния тероризъм, е прието решение за изтегляне от Сирия на основната част от авиационната групировка на въздушно-космическите сили“, се казва в съобщението.

В него се подчертава, че „това без съмнение ще послужи за добър сигнал за всички борещи се страни и ще създаде условия за началото на реален мирен процес“.

В хода на разговора е „констатирано, че руско-американската инициатива, подкрепена от резолюция 2268 на Съвета за сигурност на ООН, е позволила драстично да се намалят мащабите на кръвопролитията на сирийска земя“.

В разговора с американския си колега руският президент отбелязал важността от плътното координиране на усилията на представителите на Русия и САЩ, включително и по военна линия, за разрешаване на конфликта в Сирия. „Отбелязана е важността от плътното координиране на усилията на представителите на Русия и САЩ, включително и по военна линия, за запазване на примирието, гарантиране на доставките на хуманитарна помощ в блокираните населени места и ефективната борба с терористичните групировки“, се казва в съобщението.

Двамата президенти призовали за активизиране на процеса за политическо разрешаване на сирийския конфликт и изразили подкрепата си към стартиращите в Женева под егидата на ООН преговори между правителството на Сирия и опозицията, по чиито резултати самите сирийци трябва сами да определят бъдещото устройство на страната си, добавиха от пресслужбата на Кремъл.

В понеделник руският президент Владимир Путин нареди от 15 март да започне изтегляне на основните сили на РФ от Сирия, като там се предполага да продължат да функционират две руски бази – Хмеймим и Тартус. Те ще продължат мониторинга на режима за прекратяване на огъня в координация с чуждестранните партньори.

Руската операция в Сирия продължи 5 месеца и 14 дни, като в нея участваха съединения на Въздушно-космическите сили и Военноморския флот на РФ. От 30 септември 2015 г. до началото на преговорите за прекратяване на огъня (средата на февруари т.г.) руската авиация е извършила над 7,2 полета от авиобазата Хмеймим и е унищожила повече от 12,7 хил. обекта на терористите. Режимът на прекратяване на огъня в Сирия влезе в в сила от 27 февруари, припомня ТАСС.