Путин даде най-висока оценка на Парада на Победата

Руският президент Владимир Путин даде най-висока оценка на Парада на Победата на Червения площад на 9 май, предаде ТАСС.

„Много високо“, отговори пред журналисти говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков на въпрос как Путин е оценил Парада на Победата. „Наистина парадът премина напълно безупречно“, подчерта представителят на Кремъл.

Попитан защо в речта си руският президент не спомена съюзниците на СССР във Втората световна война, Песков заяви, че не трябва „да се правят каквито и да било смислови и концептуални изводи от това“. „Първо, изказването по време на Парада е ограничено по време, и второ, миналата година, когато присъстваха много чужди гости и мероприятието бе юбилейно (70 години от Победата), за съюзниците се говореше много“, поясни той. По думите му „през тази година просто акцентите бяха други“.

Руският лидер не е поздравил президентите на Украйна и Грузия по случай годишнината от Победата, заради липсата на диалог с тях на необходимото равнище, каза още Песков.

„Знаете, че липсва диалог на необходимото ниво, а в случая с Грузия липсва изобщо какъвто и да било диалог между страните“, каза той, като подчерта, че руският президент е поздравил по случай 9 май близките и приятелски народи на Грузия и Украйна.

В Кремъл са възхитени от атмосферата на единство и духовен подем по време на акцията „Безсмъртния полк“ в Деня на Победата.

„Поставянето на въпроса за нивото на провеждане на „Безсмъртния полк“ е неуместно, защото тук все пак става дума за народна инициатива. Тук може само да се изрази възхищение от атмосферата на единство и общ духовен подем, която традиционно цари на тези акции“, заяви Песков.

Според него „самият факт, че президентът и тази година реши да премине заедно с „полка“ по Червения площад с портрет на баща си в ръце, говори сам по себе си“.