Путин: Гърция не ни е молила за помощ за дълга

Руският президент Владимир Путин заяви, че Гърция не е искала от Русия финансова помощ за плащанията към кредиторите си и постави под въпрос начина, по който ЕС се справя с кризата в страната.

„Алексис Ципрас не се е обръщал към нас за помощ“, каза държавният глава по време на пресконференция в руския град Уфа, където се провежда среща на върха на БРИКС, цитиран от агенция Ройтерс.

„Естествено гърците биха могли да бъдат обвинявани за всичко, но къде беше Европейската комисия, ако е имало нарушения в тяхното поведение? Защо не е направила промени в икономическия дневен ред на предишните гръцки правителства?“, попита Путин.

Късно вчера Гърция представи на кредиторите си своите предложения за реформи, като страната се надява, да получи трети пакет за помощ и да остане в еврозоната.

Гръцките предложения, изпратени в четвъртък вечерта на кредиторите – ЕС, ЕЦБ и МВФ – включват повишаване на ДДС, както и пенсионна реформа и реформиране на държавните служби, за да се увеличат приходите на правителството в замяна на финансова помощ за три години. /БГНЕС