Путин в поздравлението за Деня на Победата: Не бива да се допуска преразглеждане на историята

Руският президент Владимир Путин поздрави по случай 71-та годишнина от Победата във Втората световна война ръководителите на държавите от ОНД, Абхазия и Южна Осетия, както и гражданите на Грузия и Украйна, като подчерта, че не бива да се допуска преразглеждане на историята и повторение на трагичните събития от миналото, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.

„Путин подчерта, че не бива да се допуска преразглеждане на общата история и повторение на трагичните събития от миналото. Нашият общ дълг е грижливо да пазим светлата памет за падналите във Великата Отечествена война и да полагаме грижи за все още живите ветерани“, се казва в съобщението.

Поздравленията в частност са насочени към лидерите на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдавия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Абхазия и Южна Осетия.

В поздравителните послания на Путин се подчертава, че Денят на Победата е свещен празник, който завинаги ще остане символ на героизма и единството на народите, защитавали в кръвопролитните сражения родната си земя и спасили света от фашизма.

Путин изразява увереност, че изпитаните във времената „на съвместна борба приятелски и братски връзки ще служат и занапред като основа за последователното укрепване на междудържавните отношения“ и ще способстват за развитието на интеграционните процеси в евразийското пространство.

В поздравлението си руският президент предава и думи на благодарност на всички ветерани от войната, като им пожелава крепко здраве и дълголетие.