Путин влезе в клетката на леопард

Държавният глава намерил с хищниците общ език, но някои от журналистите, които са го придружавали, не са успели и са получили синини и драскотини

Руският президент Владимир Путин и няколко души от ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК) посетиха днес център за развъждане на персийски леопарди край Сочи.

Пред камерите на журналистите държавният глава и гостите му влязоха в клетката на шестмесечния леопард Гръм. Изнервен от многото хора и щракането на фотоапаратите, хищникът започна да ръмжи и да се зъби, но позволи да бъде погален, съобщават РИА „Новости“ и ИТАР-ТАСС.

Държавният глава намерил с хищниците общ език, но някои от журналистите, които са го придружавали, не са успели и са получили синини и драскотини.

Директорът на центъра Умар Семьонов е описал на гостите живота в него през последните няколко години, откакто Путин е бил на посещение тук за последен път. Семьонов е показал видеозаписи и снимки, разказал е как изучават леопардите, как се формират двойките за развъждане, как се гледат животните. Той подробно е описал как протича денят на хищниците – от храненето до чифтосването.

Семьонов е казал например, че възрастните леопарди могат да се чифтосват до 274 пъти на седмица.

„274 пъти! – вземай пример“ – впечатленият руски президент Путин се обърнал с тези думи към един от журналистите.

След като е показал снимки и видеозаписи, Семьонов е поканил гостите да разгледат отблизо животните в клетките им. В едната леопардът е бил под карантина и не е отишъл при гостите, а само ги е наблюдавал от леговището си. В другата обаче хищникът е бил активен и се е хвърлил към оградата, защитавайки територията си.

Този леопард вече е имал малки и то само самци.

В третата клетка е бил настанен един от 4-те леопарда на центъра – 6-месечният Гром.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Пред вратата гостите вежливо са отстъпвали ред на останалите, което е изглеждало доста двусмислено. Оценявайки шегата, Путин, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, френският скиор Жан-Клод Кили и съпровождащият ги Дмитрий Козак са влязли в клетката.

Вицепремиерът е направил това пръв. Той е казал, че вече е изпълнил мисията си и няма значение какво ще се случи с него. Заедно със Семьонов Путин се е приближил до малкия леопард, който видимо е бил нервен заради многото неочаквани гости.

Все пак Гром е дал на президента да го погали, макар да се е опитвал да ръмжи срещу посетителите.

Гром най-много се е подразнил от журналистите.

В даден момент животното се е уморило от щракането на фотоапаратите и се е нахвърлило на журналистите. Леопардът одраскал ръката на единия и впил зъби в коляното на другия. До по-сериозни инциденти не се е стигнало, тъй като журналистите са побързали да напуснат клетката.

Путин е прекарал при леопарда още известно време, галейки го и опитвайки се да го успокои.

Президентът е обяснил, че обича животните и те, очевидно, го разбират.

 .

error: Съдържанието ни е авторско!