Русия е готова да се присъедини към решение на ОПЕК за замразяване на петролния добив

Цената на нефта на международните пазари скочи вчера, след като руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще подкрепи инициативата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за замразяване на добивите.

Фючърсните договори за доставка през декември на добивания в Сверено море сорт Брент поскъпнаха в Лондон с над 2%, до 53,14 долара за барел. На база на този сорт се определят цените на около 80% от международно търгувания нефт в света, включително и на руския експортен Urals.

Достигнатото ниво на затваряне е най-високото от 31 август 2015 година насам. Откакто през миналия месец от ОПЕК обявиха, че планират замразяване на добивите, цените на петрола са се повишили с близо 10%.

Путин заяви вчера, че Русия е готова да се съгласи на сделка с петролния картел. Той говори пред Световния енергиен конгрес, който се провежда в Истанбул. В момента Русия е най-големият производител на петрол в света, изпреварвайки Саудитска Арабия и САЩ.

Очаква се сделката за замразяване на добивите да стане факт по време на следващата редовна среща на ОПЕК във Виена в края на ноември. Разбира се съществува и известен риск всичко това да е блъф от страна на картела за повишаване на цените.

В момента световните пазари обаче оценяват този риск като малък. През изминалата седмица броят на дългите позиции (за покачване на цените) на сорт Брент се е увеличил с 11%, до 422 500 по данни на ICE Futures Europe.

„Русия е готова да преговаря за съвместни мерки за ограничаване на добива на нефт и апелира към другите износители на петрол, да направят същото. Ние подкрепяме неотдавнашната инициатива на ОПЕК за поставяне на лимит на добива на петрол. Надяваме се, че по време на сесията на ОПЕК през ноември тази идея ще се реализира под формата на конкретни споразумения, даващи положителен сигнал към пазарите и инвеститорите”, каза Путин.