Путин: Без адекватна оценка на събитията в Одеса е възможно тяхното повторение

Да се проведе подробно разследване и да бъдат наказани виновниците за трагедията в Одеса, жертва на която станаха десетки души. Към това призова руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Шанхай, съобщават от телевизия „Россия 24”.

„Ако това не се случи, е възможно да има рецидиви, повторения на този кошмар и ужас, на който ние станахме свидетели в Одеса”, заяви Путин пред журналисти. Руският държавен глава смята също, че виновниците за трагедията трябва да бъдат намерени и наказани.

В кървавия кошмар в Одеса на 2 май загинаха 48 души, а 247 пострадаха. Много украински политици тогава заявиха, че киевските власти съзнателно намаляват броя на жертвите, които според някои източници достигат до 116.

„Ние трябва да даваме обективни оценки на всичко, което става, според мен, онзи кошмар и ужас, които видяхме на екраните на телевизорите, който се случи в Одеса, не получиха адекватна оценка от международната общност, и ако ние не правим това, то рецидиви на подобни престъпления ще бъдат възможни“, заяви още Путин.

Руският държавен глава съобщи пред журналисти, че в Русия вече са задържани представители на украински радикални групи.

Путин подчерта още, че на Русия ще бъде трудно да установи отношенията си с тези, „които в Украйна дойдат на власт на фона на продължаващата силова операция в югоизточната част на страната и възпрепятстват работата на пресата”.

Заедно с това Путин нарече пълна измислица обвиненията срещу руските журналисти от LifeNews за трафик на оръжие. „Журналистите от LifeNews сега са обвинени за всички смъртни грехове, включително и за това, че пренасят оръжие, което е пълна глупост и измислица”, заяви руският президент.

Той припомни също, че Русия е направила всичко възможно за установяването на пряк диалог между жителите на Източна Украйна и киевските власти.