Пуснаха в продажба за половин милион евро Мерцедеса на Елцин

В интернет се появи обява за продажбата на Mercedes-Benz S-Class Pullman W140, в която в продължение на 12 години се е возил президента на Русия – Борис Елцин. Бронираната лимузина е оценена на 500 000 евро, предава Automedia.

В описанието на автомобила се казва, че това е първият от общо 27 екземпляра от модела Mercedes-Benz W140 Pullman Sonderschutz. Машината е била показана на автомобилния салон във Франкфурт през 1995 г., като първоначално е била предназначена за тогавашния немски канцлер Хелмут Кол.

Държавният глава на Германия обаче се отказва от бронираната кола и я подарява на „своя приятел“ Борис Елцин. Той на свой ред я използва от края на 1995 г. до смъртта си през 2007 г. След това лимузината попада в частна колекция, като според нейния собственик е в изрядно техническо състояние.

По-рано тази година в германски сайт за продажба на коли бе предложен Mercedes-Benz S 600 Pullman W140, за който се твърдеше, че е возил сегашния президент на Русия Владимир Путин. Автомобилът, произведен през 1995 г., бе оценен на 1,3 млн. евро.