Псаки: Вашингтон ще подкрепи всяко решение на Киев по отношение на ситуацията в Югоизточна Украйна

Представителят на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки заяви, че „руските сепаратисти“ продължават да заплашват Украйна, като в същото време правителството на страната демонстрира сдържаност. „И ние, разбира се, ще подкрепим украинското правителство, каквото и решение да вземе“, заяви Псаки.

Вашингтон, според думите й, очаква от Москва да предприеме стъпки за стабилизирането на обстановката в югоизточната част на Украйна, предаде РИА Новости.

„Те (Русия) направиха редица постъпки, които се оказаха положително движение напред, но те трябва да направят повече за деескалацията на ситуацията“, заяви представителя на Държавния департамент.

Освен това, Дженифър Псаки поясни, че САЩ не са получили потвърждение за наличието на голям бежански поток от Украйна в Русия, като при това тя не можа да даде отговор на въпроса, защо Държавният департамент се доверява на данните на ООН за ситуацията с бежанците от Сирия, а не признава тези, свързани с Украйна.

„Ние все още сме в процесс на обсъждане с управлението на ООН относно това, откъде те разполагат с тези цифри. Смятам, че това е важна част от контекста. Не е ясно дали те не се позовават на руски изявления“, заяви още Псаки.