Проф. Нина Дюлгерова: Бумерангът на санкциите спрямо България

Очаквам българският външен министър да излезе и да заяви, че ще подкрепим санкциите срещу Русия, защото ние сме член на Европейския съюз и НАТО и трябва да спазваме поетите ангажименти към тези две международни организации.

Бих поставила въпроса дали на България ще й се даде правото самостоятелно да решава и да изказва позиция по тази тема. Неведнъж сме ставали свидетели как ръководителят на българската дипломация е единственият активен сред своите колеги, който повтаря това, което се говори от върховния комисар по външната политика и сигурност или от американска страна.

Въпросът за търсене на компенсации за щетите, които България търпи от наложените от Брюксел санкции на Русия, е правомерен. Управляващите и по-конкретно министърът на земеделието вече обяви, че са поискани компенсации от селскостопанските производители. Проблемът е, че сумите, които изобщо имат намерение да се отпуснат са меко казано смешни и все още сме в малцинство. Въпреки това нараства броят на държавите-членки на Европейския съюз, които искат подобни обезщетения.

Трябва да се има предвид, че в Брюксел ще се вземе поредното политическо решение, което няма да бъде с пълно покритие с действителността в Украйна. Засилването на санкциите ще се върне като бумеранг спрямо България. За съжаление нашите политици, включително и външният министър, защитават конюнктурни и стратегически интереси на други държави и организации. /БГНЕС

Проф. Нина Дюлгерова, преподавател във Варненския свободен университет и Югозападния университет, в професионалната област на история и теория на международните отношения, Русия, Балкани и Източен въпрос през ХIХ и ХХ в., Русия и постсъветското пространство