Професор от Истанбул: Турция, Европа и САЩ са виновни за войната в Сирия и бежанците

Турция, Европа и САЩ са виновни за задълбочаването на сирийския конфликт и най-голямата миграционна криза, която удари по Турция и Евросъюза, се явява едно от неизбежните последствия от войната, пише турският политолог и професор от истанбулския университет Мармара Белюл Озкан в статия в Huffington Post, цитиран от РИА Новости.

Конфликтът принуди повече от 4,6 милиона сирийци да напуснат своите домове и да търсят убежище в съседни страни. Само в Турция сега се намират 2,5 млн. бежанци. Европа се сблъска с безпрецедентен поток мигранти, докато турските власти „се правеха, че това не ги засяга“. Не желаейки да се справя сама с милионите бежанци, Анкара „ги използва като заложници в преговорите с Евросъюза, по-конкретно с Германия“.

Германският канцлер Ангела Меркел, която приема мигранти, ръководена от „политиката на отворени врати“, се опита да реши проблема с бежанците с Ердоган, който тогава още беше премиер, напомня Озкан.

Условията на сделката бяха прости: Евросъюзът ще се въздържа от натиск върху Ердоган по въпроса за ареста на турски журналисти и суровата политика срещу кюрдите, в замяна Ердоган ще сдържа потока емигранти, които влизат от страната му в ЕС.
Освен това Брюксел обеща да отдели три милиарда евро за Анкара за решаване на въпроса с бежанците и дори отложи публикуването на ежегодния доклад за положението на нещата в Турция, за да не навреди на имиджа на Ердоган преди изборите. Ангела Меркел не се спря пред това да пожертва правата на човека и принципите на свободата и демокрацията за „умиротворяване на стратегическия съюзник“, отбелязва турският политолог.

„…Ердоган използва милионите сирийски бежанци като разменна монета с Евросъюза, чиито лидери се държат толкова безотговорно, колкото и той“, пише Белюл Озкан.

В същото време Турция носи голяма част от отговорността за случващото се в Сирия. За последните четири години Анкара направи всичко възможно да свали режима на сирийския президент Башар Асад, въоръжавайки сирийската опозиция. Турция заедно със Саудитска Арабия помогна за създаването на движението „Джейш ал-Фатх“, което включва различни джихадистки групировки, включително сирийската клетка на „Ал Кайда“, групировката „Джабхат ан-Нусра“.

Евросъюзът и САЩ също са виновни в разгарянето на конфликта в Сирия, тъй като помогнаха на Турция, Саудитска Арабия и Катар да дестабилизират ситуацията. Германия, която доскоро войната в Сирия не засягаше, стоеше настрана, напомня експертът.

Източник: actualno.com