Професор Коен разказа защо русофобската реторика на медиите е опасна за САЩ

„Казват, че журналистиката е първата чернови бележки по историята. Това, което американските журналисти писаха за Путин през последните няколко години, не са бележки изобщо на нещо, това може да се хвърли в кофата за боклук” – отбелязал професор Коен.

Американският професор счита, че медиите, публикуващи недостоверна публикация за Путин – такива като The New York Times, The Washington Post и други – спомагат за деградацията на журналистическите стандарти и поставят под ударите своята обективност, която по подразбиране би трябвало да имат.

Той нарича демонизацията на руския президент през последните години „безпрецедентен феномен”, с чийто аналог той не се сблъсквал за цялата си кариера.

„Аз мисля, че това нечувано очерняне на личността на Путин, основано само на предположения, не подкрепено на практика с никакви доказателства, факти и даже логика, заплашва Америка поне в три аспекта” – твърди Коен.

Първо, продължавайки да представят руския президент в лоша светлина, Вашингтон се лишава от важен партньор с сферата на националната сигурност.

Второ, САЩ представят в лоша светлина не само Путин, но и Русия като цяло, засилвайки напрежението и провокирайки нова витка в спиралата на студената война.

Трето, подобна политика на САЩ доведе до избухване на Неомаккартизъм. Коен препраща към „лова на вещици” през 50-те години от американския сенатор Джоузеф Маккарти, подозиращ всички във връзки с комунистите.

Предизборната кампания на Хилъри Клинтън, в рамките на която тя и нейните привърженици активно приписват на Доналд Тръмп връзки с Кремъл е едно от доказателствата, че подобна практика се завръща. И основните американски медии активно я поддържат в навечерието на изборите в САЩ.

Източник: БЛИЦ