Протестите в Югозападна Украйна се разширяват

Назначеният от Върховната рада за временно изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност, на което да бъде обсъдена ситуацията в югоизточната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

В двата града в Донецка област – Славянск и Красний Лиман, хора в камуфлажни дрехи превзеха сградите на полицейските управление и на украинската Служба за сигурност. В още два града – Красноармейск и Дружковка, над сградите на областната администрация бе развято знамето на Донецка република, провъзгласена преди няколко дни от противници на сегашната киевска власт. В Донецк протестиращи вече почти седмица продължават да удържат сградата на областната администрация.

На 12 април десетки протестиращи построиха „жив щит” пред входа на едно от поделенията на вътрешни войски в Донецк.

Протестиращи обявиха, че няма да допуснат излизането на военнослужещи, които могат да бъдат отправени в Славянск и Красний Лиман, където по-рано бяха превзети административни сгради.

Сътрудници от правоохранителните органи отказаха да изпълнят заповедта на киевската власт за щурм на превзетите сгради. В Славянск полицейски служители преминаха отвъд барикадите и се присъединиха към протестиращите. Техният пример бе последван и от кмета на Славянск.