Протестиращите в Украйна: „Порошенко разпъва чадър над корупцията“

Автор: Олександър Савошенко, за агенция „Франс прес“

Автомобилна колона обгради луксозната, строго охранявана официална резиденция – така украинци обвиниха в събота президента Петър Порошенко, че не спазва обещанието си да води борба с корупцията.

Тази демонстрация „е позор за президента, избран под лозунги в защита на правосъдието и антикорупционната борба“, заяви за АФП Егор Соболев – един от участниците и депутат от партията „Самопомощ“, която впрочем е част от управляващата коалиция.

Акцията, състояла се край президентската резиденция в Козин недалеч от Киев, е първият подобен протест срещу сегашния държавен глава. В него с десетки коли участваха стотина депутати, ветерани от въоръжения конфликт в Източна Украйна и видни активисти на гражданското общество.

„Порошенко разпъва чадър над корупцията“, „Импийчмънтът е лесна работа“, твърдяха лозунгите им.

 

снимки / prokurorska-pravda.today

Близо до резиденцията автобус с екипи на специалните сили препречи пътя на автомобилната колона; след бурни депутатски протести обаче колите успяха да продължат.

Множество полицаи и агенти от охранителните служби с радиопредаватели бяха създали периметър за сигурност около сградата.

 

снимки / investigator.org.ua

Катерина Бутко, 27-годишна активистка, участвала в движението Майдан, споделя разочарованието си от дейността на президента Порошенко, милиардер и някогашен бизнесмен – по-специално що се отнася до борбата с корупцията.

„Спомням си, че Порошенко обеща на Майдана да продаде предприятията си и да се посвети на държавните дела. Действията му сочат обратното“, казва тя.

Изострена от войната, икономическата криза удря безпощадно украинците и основните олигарси в страната, но президентът Порошенко е сред малцината преуспяващи, показват данни от проучване, поместени в сп. „Новое время“ от петък.

От всичките десет най-богати украинци единствено държавният лидер е успял да умножи капиталите си с 20 процента – на 979 милиона долара, независимо че обеща да продаде предприятията си, ако бъде избран на поста през май 2014 г.

„Интересна работа“, подхвърля 26-годишният Виталий Селик, на чийто плакат се чете „Нов президент, същите продажни чиновници“.

„Яд ме е, че нищо не е направено срещу корупцията. Мои приятели бизнесмени казват, че при новия режим корупцията е по-голяма – добавя той. – Имам странното усещане, че се повтарят историите отпреди две години, някакво дежа вю.“

Помолен от АФП за коментар, политологът Вадим Карасьов предлага да погледнем по-широко на нещата: „Всички знаят, че украинският президент е едър бизнесмен и олигарх“. Все пак, признава той, „подобни данни няма да го направят по-популярен, нито да подобрят имиджа на Украйна, известна като страна, управлявана от олигарси: бедна страна със свръхбогато малцинство“.

 

Източник: fbr.bg.