Протестиращите в Донецк в очакване на щурм

Стотици протестиращи дежурят пред сградата на областната администрация в източноукраинския град Донецк в очакване на щурм, предаде РИА Новости. Главният вход на сградата е обкръжен от три реда барикади от мебели, автомобилни гуми и бодлива тел, на които се развяват флаговете на Русия и провъзгласената от активистите Донецка република.

Снощи външният министър на Украйна Арсен Аваков  обяви, че в срок от 48 часа ситуацията ще бъде овладяна „или чрез преговори, или чрез сила”. Назначеният след смяната на властта в Украйна за губернатор на Донецка област Сергей Тарут обяви по-рано несъгласието си за предприемането на силови мерки при разрешаване на ситуацията.

Изминалата нощ премина спокойно, но протестиращите жители на Донецк имат готовност във всеки момент да отвърнат на щурм от страна на силите за сигурност.

„Представители от Киев нееднократно призоваваха да предадем оръжията си, които според тях ние притежаваме. Обаче, нито аз, нито някой друг тук е виждал оръжие. Аз даже не разбирам как можем да го предадем. Ще се отбраняваме с подръчни средства”, обяви заместник ръководителят на Народното опълчение на Донбас Сергей Циплаков.

Служители на донецката полиция отказаха да оказват съпротива на своите съграждани.

Припомняме, в понеделник привърженици на федерализацията на Украйна превзеха сградата на областната администрация в Донецк. Протестиращите  сформираха „народно правителство” на региона, провъзгласиха Донецка народна република и обявиха 11 май за дата за провеждането на референдум за присъединяването към Русия.

Протести на привърженици на федерализацията на Украйна се провеждат в последните дни и в Харков и Луганск.