Производството на военни самолети в Русия достигна показателите на СССР през 80-те и надмина САЩ

Според руски експерти, производството на военни самолети в Русия е догонило показателите на СССР от 80-те и е изпреварило тези на САЩ. Както съобщава агенция Regnum, 2014 г. е рекордна за Военновъздушните сили на Русия – пилотите са получили на разположение 108 различни самолета.

През 2015 г. темповете на производство трябва да останат на същото ниво и дори да се повишат. Общо, отчитайки и износа, са били произведени над 124 военни самолета.

От 1983 до 1990 г. в СССР всяка година средно се произвеждали 175 самолета, 110 от които военни. Тоест резултатът, постигнат през изминалата година, напълно съответства на съветските темпове на производство, и това при условие, че всеки нов модел самолет (особено военен) струва значително по-скъпо от предшественика си и изисква по-дълго време за конструиране.

Има и още един интересен момент – днес Русия заема първо място в света по производство на бойни самолети, надминавайки както Китай (използващ руски двигатели за своите самолети), така и САЩ (които са произвели не повече от 100 самолета през 2014 г.). Съединените Щати провеждат бавна разработка на изтребителя от 5-то поколение F-35. По предварителни данни, в следващите 5 години САЩ ще произведат 569 самолета – по 113 годишно, заедно с експортните машини.

Що се отнася до перспективите на Русия, то само след две години в серийно производство ще излязат изтребителите от 5-то поколение. В рамките на Държавната програма за въоръжение за периода 2011-2020 г. темповете на производство на самолети трябва да останат на нивото, постигнато през 2014 г. Започната е работата над създаването на перспективен стратегически бомбардировач и военно-транспортен самолет.

Още една важна посока в развитието на ВВС на Русия е модернизацията на съществуващия авиопарк. През 2015 г. ще бъдат получени 5 модернизирани стратегически бомбардировача Ту-160 и 9 Ту-22М3М. Тези самолети могат да носят високоточни неядрени крилати и противокорабни ракети. До 2020 г. в състава на ВВС на РФ трябва да има не по-малко от 700 модернизирани самолета.