Продължава сътрудничеството между САЩ и Русия в сферата на неразпространение на ядрено оръжие

Продължава руско-американското сътрудничество по програмата Нана-Лугар за съвместни усилия за контрол над неразпространението на ядрени материали, предаде ИТАР-ТАСС. Това заяви американският заместник-министър на енергетиката Едуард Хелд.

Той подчерта, че руско-американското сътрудничество в сферата на контрола на неразпространението на ядрени материали и заделянето на американски средства за проекти в тази област се „диктуват от националните интереси на САЩ”.

Хелд добави още, че в днешните условия финансирането на проекти с Русия е „много несигурен въпрос”. Той изрази готовност да продължи обсъждането на въпроса с американските законодатели.

Американският заместник-министър на енергетиката опроверга информацията за прекратяване на сътрудничеството с Русия по програмата Нана-Лугара.

В изказване на Ан Харингтън, заместник-администратор в НАЯС по въпросите на борбата срещу разпространението на ядрени оръжия, се напомня важността от поддържането на руско-американското партньорство в сферата на неразпространение.