Продължава културният маратон, посветен на Лермонтов

С прояви в градовете Белица, Баня (Пловдивско) и Брезово обединение „Славянски свят”, продължи културния маратон, посветен на 200-годишнината от рождението на Лермонтов под наслов „Героят на нашето време — кой е той днес?”.

В Белица с партньорското участие на Дома на културата и Туристическия информационен център в града под ръководството на Мая Падарева, секретар на дома и член на обединението, бе открита фотоизложба. В церемонията участваха директори, преподаватели и ученици от двете средни общообразователни училища, представители на административната власт и граждани.

Ученици от горните класове изнесоха рецитал по произведения на поета. Председателят на обединение „Славянски свят” Васил Стайков напомни на присъстващите моменти от живота на поета, свързани с Пятигорск, Кисловодск, Есентуки, Минерални води и др. места в Кавказ, които г-н Стайков посетил лично.

На откриване на фотоизложба в Дома на културата в град Баня участваха ученици от начално училище „Неофит Рилски”, директори, учители — бивши и настоящи, много граждани.

Тук бе и кметът на града Емил Мартинов, директорът по културните и социалните мероприятия на Карлово Петя Найденова и др. Лекция за живота и творчеството на Лермонтов, изнесена от Васил Стайков, филм и мултимедийна презентация бяха интересно продължение на вечерта.

В Брезово се проведе лекция на тема „Лермонтов глазами совреминников” с мултимедийно представяне и литературно четене на тема „Мой Лермонтов”. В мероприятието взеха участие Даниела Вартоломеева, директор на професионална гимназия „Златю Бояджиев”, зам.-директорът Стоян Минчев, Диана Баръмска, учител по руски език, преподаватели и ученици от средното училище, Колю Кацаров, член на обединение „Славянски свят”.

За активно участие в подготовката и провеждането на мероприятията и в трите града бяха връчени специални грамоти на обединение „Славянски свят”.