Продължават сблъсъците край летището в Донецк

Нощта в Донецк премина под звуците на залпове, в момента стрелба се чува в района на летището в града, съобщиха местните власти в сряда. „Днес в 9.00 ч. в града отново се чуваха звуци от залпове и взривове в района на донецкото летище, в небето се издигат кълба от дим“, се казва в съобщението.

През последните няколко дни армията на Новорусия се опитва да потисне съпротивата на украинските военни и техните наемници в зоната на летището. Бившият командващ опълчението в Донецк Игор Стрелков съобщи, че в района на летището са се промъкнали 24 танка на украинските военни, като те са се възползвали от така нареченото примирие и са си осигурили подкреплението.

Примирието в Донецк на практика бе нарушено преди два дни, заяви пред РИА Новости първият вице-премиер на самопровъзгласилата се ДНР Андрей Пургин. „Смятам, че примирие вече няма. Интензивно се използва тежко въоръжение. Бомбардират се градове. Четири квартала от общо осем в Донецк постоянно се бомбардират. Неотдавна снаряд падна върху автобус, пълен с хора“, заяви Пургин.

Пургин поясни, че дотогава украинската страна не е използвала тежко оръжие и това е дало възможност да бъдат възстановени комуникациите и да бъдат разрешени част от хуманитарните проблеми.