Продължават обстрелите в Донбас, Киев използва ракетните системи „Град“

Положението в Донбас остава напрегнато, през нощта продължиха обстрелите, използват се дори реактивни системи за залпов огън.

Убити и ранени има и от двете страни. Киев и непризнатите републиките си отправят взаимни обвинения за изостряне на обстановката, докато международната общност ги призовава да се върнат към примирието. Очаква се деескалацията на обстановката да бъде главна тема в срещата на Контактната група по регулиране на конфликта, която ще се проведе днес в беларуската столица Минск.

Тази сутрин е обстреляна болницата в град Макеевка, пациентите се евакуират в подземията.

Провъзгласената Донецка народна република (ДНР) обяви, че през изминалото денонощие Киев 3016 пъти е нарушил примирието. Загинали са двама мирни жители, трети е ранен. Украинската страна 839 пъти е използвала тежка артилерия, 490 пъти реактивни системи за залпов огън „Град“, 842 пъти миномети. Използвани са също танкове, БТР-и стрелково оръжие.

Вчера ръководителят на ДНР Александър Захарченко заяви, че бойните действия обхващат територия, разпростряла се върху 50-километрова дължина. Според него заповедна за настъпление срещу ДНР е издал лично президентът Петро Порошенко.

В руските медии се появиха коментари, че Киев изостря положението, за да внуши на американския президент Доналд Тръмп своята гледна точка и да го ангажира в противопоставянето с Русия.

Източник: БГНЕС