Прогноза на Stratfor: Сближаване между Русия и САЩ няма да има

Русия и САЩ едва ли ще седнат на масата на преговорите за обсъждане на широк кръг от въпроси – от политиката на санкции до разширяване на присъствието на НАТО край границите на Русия, пише американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor в прогнозата си за края на 2015 г., предаде РИА Новости.

„Контактът между САЩ и Русия в бъдеще е възможен само на тактическо ниво. Вашингтон ще продължи политиката на икономически натиск спрямо Москва и ще се опита да запази и укрепи статута си на гарант на сигурността за съюзниците, разположени близо до границите с Русия”, считат анализаторите от центъра.

Според тях, последното тримесечие на годината ще бъде определящо за европейската политика на санкции – „Колкото по-близо европейските страни бъдат към Русия, толкова по-големи шансове има за това, тя да вбие клин между тези, които искат сделка с Москва и тези, които се опитват да се придържат към твърдата позиция (Полша и Балтийските страни)“.

Анализаторите предполагат също, че Русия ще концентрира усилията си върху формирането на „лобистки пул” от Германия, Франция и Италия. Тази тактика ще позволи да се наруши „единогласието” вътре в ЕС, необходимо за продължаване на изтичащите санкции по отношение на Москва.

Отношенията между Русия и НАТО ще останат напрегнати, независимо от установеното примирие в Украйна, пише Stratfor. Алиансът ще си запази простор за маневри – увеличени военни учения и тренировъчни мисии под предлог на „преустройство” на украинската армия. В същото време Алиансът ще продължи ротацията на силите в Централна Европа. В някои точки на континента във връзка с предстоящите избори ще се засилят призивите към НАТО да поеме повече задължения в организирането на колективната отбрана, като например в Полша. Швеция и Финландия ще се сближават с Алианса, но няма да станат негови пълноправни членове.