При мащабна антитерористична операция в Париж е заловен един от терористите

В Брюксел е проведена мащабна антитерористична операция, при която е заловен жив един от терористите в Париж, предават световните агенции. Абдеслам Салах, който се измъкна на френските власти в нощта на атентатите, е заловен от спецчастите в квартирата си в Брюксел.

Според телевизионният канал RTL Салах е живял в Моленбек, в който половината от населението са мюсюлмани. По време на акцията полицията използва шокови гранати и сълзотворен газ, но няма пострадали. Недалеч от мястото на операция се намира и джамията „Ал Халил”.

Спецполицаите, които са с качулки, поискаха в една от сградите всички пердета да бъдат свалени. С високоговорители от бронирана кола те призоваха един от наемателите в сградата да се покаже на прозореца с вдигнати ръце. Целият квартал, където се провежда операцията, е блокиран. Тя започна в 11 часа българско време. Салах се смята за най-издирваният престъпник в Белгия.

Той беше обявен за международно издирване от Франция след кървавия петък, когато загинаха 129 души, а стотици други бяха ранени. В същото време жителите на Моленбек призоваха за спешна намеса срещу радикализацията. Сред тях бе и известният белгийски писател Жан Гиперс. Той обяви, че в продължение на 20 години бившият кмет Филип Муро не е направил нищо за Моленбек. „Това позволи случилото се да поникне и да се развие. Не може в един миг всичко да бъде обърнато. Ние не можем да прочистим квартала с водна струя, както някои призовават, защото това ще бъде контрапродуктивно”, настоя писателят пред радио VRT.

Източник: БГНЕС.