Приятели на Русия отбелязаха 9 май пред Паметника на Съветската армия

На 9 май, по случай националния празник на Русия – Деня на Победата, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе, народни представители на БСП начело със Сергей Станишев, представители на Национално сдружение Русофили начело с Николай Малинов, председателят на Форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова, ветерани и граждани, положиха венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София. След официалната церемония се проведе празничен концерт с участието на Бисер Киров, група «Грамофон» и гости от Русия и Украйна.

Празничният ден ще продължи с тържествено шествие в чест на 69-годишнината от победата над фашизма във Великата  Отечествена Война. Шествието ще започне в 17:30 и ще премине  по бул.“Цар Освободител“ до Паметника на Съветската армия, където ще бъдет поднесени венци и цветя!  Сборен пункт – Президентството в 17:00 ч.

Денят на победата (9 май) отбелязва датата на капитулацията на нацистка Германия в края на Втората световна война. На 9 май 1945 г. Берлин е вече превзет от съветската армия, където Йосиф Висарионович Сталин и началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписват германската капитулация.