Примирието в Сирия: Западните медии разкъсани между скептицизма и надеждата

Споразумението за примирие в Сирия намери място на първите страници на почти всички световни медии във вторник, пише Вести.ру, цитиран от „Руски дневник“.

Независимо, че реакцията на официалната световна общност бе като цяло позитивна, скептицизмът до голяма степен остава, пише„Уошингтън Пост“ (The Washington Post). Американското издание отбелязва, че критиците на документа се съмняват не само във възможностите той да бъде изпълнен, но и задават въпроса защо прекратяването е било невъзможно по-рано. Те предполагат, че Дамаск нарочно е протакал, за да проведе настъпателната си операция и да си върнат контрола върху част от загубените територии.

Разбира се, недоволни от тезите на примирието са и представителите на въоръжената опозиция. В интервю за Дойче Веле (Deutsche Welle) един от лидерите ѝ обръща внимание, че бойните действия срещу терористите ще продължат. Той е убеден, че това не е нищо друго освен вратичка, която ще се използва от правителствената войска и нейните съюзници. Башар ал Зоуби предполага, че основните удари ще са по райони, където присъстват и екстремистите, и опозиционерите.

Британският „Дейли Мейл“ (Daily Mail) на свой ред припомня откъси от интервюто на сирийския президент Башар Асад за „Ел Паис“ (El Pais). Въпросът за примирието там бе една от централните теми и Асад изрази готовност да я изпълни. В същото време обаче той се усъмни, че опозицията и групировките ще хвърлят оръжието. Асад припомни, че бойните действия в страната му по един или друг начин се подкрепят от 80 държави. Основното, според него, е не само да се прекрати огънят, но и да се пресекат каналите за снабдяване на терористите. На първо място – от Турция.

Порталът „Бизнес Стандарт“ (Business Standard) предава реакцията на британския външен министър Филип Хамънд. По същество думите му като че ли най-добре отразяват сегашната позиция на Запада и НАТО. За ангажиментите на опозицията в тях няма нито дума. Но има декларация, че официален Дамаск и Москва ще трябва сериозно да променят поведението си, за да може в Сирия да бъде установен мир. Според него примирието е важна стъпка към създаването на ново правителство без участието на Башар Асад и неговите съюзници.