Приемат кошмара ТПТИ въпреки недоволството на народа

Въпреки общественото недоволство в България към опасното споразумение ТПТИ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции), управляващите у нас правят първата сериозна крачка към одобряването му. Макар че досега страната ни нямаше дори официална позиция по преговорите между САЩ и ЕС за ТПТИ, в сряда депутатите, започват обсъждане на споразумението под оптимистичния надслов „Ново начало на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство“. За да се стигне до подписване на ТПТИ, американците инвестират много в лобистки акции и у нас, и в много други държави в Съюза, категорични са неправителствени организации.

Очаква се в сряда, 13-ти май, чрез положителен доклад за ТПТИ, да се направи опит експертите от Комисията по икономическа политика да бъдат предразположени към споразумението. Дискусията ще открият министърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.Ще участват и депутати от самата Комисията по икономическа политика и туризъм на парламента. Подкрепа за ТПТИ ще декларира още евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Докладът за „новото начало“ ще бъде представен пред политиците от Йозеф Янинг, старши анализатор на Европейския съвет за външна политика. В София тази организация е под шапката на Центъра за либерални стратегии.

Вълната от обществено недоволство в ЕС и у нас срещу търговското споразумение беше провокирана от множество спорни текстове в преговорите по него, както и фактът, че документите са засекретени. Подписки срещу ТПТИ се проведоха във всички страни членки като миналия месец в седем държави, сред които и България, беше регистрирано увеличаване на броя на участниците в петицията. Към момента общият брой на подписалите се европейски граждани е близо 1 млн. и 800 хил.

За Европа един от негативните ефекти от ратифицирането на ТПТИ ще е загубата на работни места, които според различни оценки варират между 600 хил. и един милион. Преди дни пък експерт на Върховния комисар по правата на човека към ООН призова спорните преговори да бъдат преустановени поради опасения, че „съмнителната система от тайни съдилища, която големите корпорации използват, ще подкопае основните човешки права“.

Френският евродепутат Яник Жадо, зам.-председател на Комисията по международна търговия на Европейския парламент, коментира, от своя страна, че подготвяното Трансатлантическо споразумение за инвестиции и търговия е „машина за произвеждане на политическо безсилие“. Друго сериозно опасение е, че, ако се приеме в сегашния си вид, ТПТИ ще доведе до понижаване на европейските стандарти за качество и безопасност на стоките, за екологична безопасност, за защита на потребителите и много др.

Източник: forumnews.bg