Приднестровието или федерализацията като универсална рецепта

Защо Земският събор през 1613 година избира "безнадеждния" кандидат за цар Михаил Фьодорович?

„Кримският сценарий” за Приднестровието: тази тема през последните дни стана най-обсъжданата сред западните експерти и журналисти.

Повод за това станаха коментарите, направени от руския президент в телефонните разговори с Барак Обама и Ангела Меркел. Владимир Путин обърна внимание на западните си колеги към фактическата блокада на Приднестровието от страна на Молдова и Украйна. Въпреки това, според руския външен министър Сергей Лавров, разговорите за „кримски сценарий” за Приднестровието са чиста провокация.

Но ситуацията в Приднестровието наистина предизвиква загриженост. Молдовските миграционни постове не пропускат на територията, контролирана от Кишинев, не само товарите, но и жителите на Приднестровието – особено тези, които имат руски паспорти. Украйна, от своя страна, под претекст, че „край Днестър е неспокойно”, затваря границите си.

Напрежението расте и безпокои не само Кишинев и Тираспол, но и Вашингтон, и Москва, разбира се, всеки по свой начин. Руската рецепта за решаване на приднестровския проблем е федерализацията, отбеляза докторът на историческите науки Александър Шубин.

– Има оптимален вариант за решаването на проблема с Приднестровието – това е федерализацията на Молдова с включването на Приднестровието и територията на гагаузите. Гагаузите запазват своята самостоятелност в състава на Молдова, на правата на широка автономия могат да уредят и проблемите на Приднестровието.

Конфликтът между Молдова и Приднестровската молдовска република, която не признава властите в Кишинев, продължава от 1989 година. През 1992 г. кръвопролитието беше спряно само благодарение на намесата на руските миротворци. Оттогава Москва се опитва да реши проблема с преговори във формат 5+2: Молдова и Приднестровието като страни в конфликта, Русия, Украйна и ОССЕ – като посредници, а САЩ и ЕС – като наблюдатели. В нарушение на всички споразумения в края на миналата година Молдова, а през февруари 2014 г. и Украйна, решиха да увеличат икономическата блокада на Приднестровието. В Тираспол не могат да игнорират подобни стъпки от страна на тези, които би трябвало да помагат за решаването на проблема, подчертава външният министър на Приднестровието Нина Щански:

– Някои участници в преговорите грубо нарушават документа за принципите и процедурата на преговорите. Приднестровието е заинтересовано от продължаването и динамиката на преговорите, но никой няма да успее да говори с нас чрез санкции и блокади.

Между другото, в самата Молдова има сили, които разбират, че единственият изход за страната е федерализацията. Социалистите още преди две години убеждаваха властите в Кишинев, че ако не получи широка автономия, Приднестровието ще бъде загубено завинаги, а самото съществуване на молдовската държава ще бъде застрашено. Властите не искат да се вслушат в тези думи.