Привърженици на „Десен сектор“ се опитвали да организират държавен преврат в Русия

Привърженици на украинското радикално движение „Десен сектор“ се опитвали да организират масови безредици в Русия, за да извършат държавен преврат. Това се казва в постъпилия в Съвета на федерацията доклад на главния прокурор Юрий Чайка, предаде РИА Новости.

Той ще изнесе доклада си, посветен на състоянието на реда и законността в страната през 2015 г. пред Съвета на федерацията на 27 април.

Според Чайка достъпът до страниците в социалната мрежа „ВКонтакте“, чрез които привържениците на забраненото в Русия радикално обединение се опитвали да организират масови безредици и несанкционирани публични акции, е бил блокиран.

В доклада също така се отбелязва, че общо по искане на Главната прокуратура на Русия незаконна информация с екстремистко и терористично съдържание е била отстранена от над 7 хиляди интернет-ресурса. Освен това, през миналата година прокурорите са провели повече от 11 хиляди проверки на публикации в медиите и интернет и са разкрили 15,3 хиляди нарушения, свързани с публикуването на информация от екстремистки характер.

Във федералния списък с екстремистки материали през 2015 г. са включени 836 публикации.