Приведоха ПРО и ПВО в Подмосковието във висша степен на бойна готовност в рамките на учения

Подразделенията за противовъздушна и противоракетна отбрана в Подмосковието са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на Съвместното учение на обединената система за ПВО на ОНД „Бойно обединение-2015”, съобщи пред ТАСС официалният представител на Въздушно-космическите сили на Русия полковник Игор Климов.

„Съвместното учение на обединената система за ПВО на ОНД „Бойно обединение-2015“ започна с привеждането във висша степен на бойна готовност на войсковите части и подразделенията от войските за ПВО и ПРО от Въздушно-космическите сили, дислоцирани в Московска област“, каза Климов.

Той уточни, че през първия ден от ученията във висша степен на бойна готовност са приведени около 20 войскови части от въоръжените сили на държавите, влизащи в обединената система за ПВО на ОНД.

„Първият етап ще приключи с предислоцирането на личния състав и бойната техника  на страните, участващи в съвместното учение, на полигона „Ашулук“ в Астраханска област, където ще се проведе активната фаза от „Бойно обединение-2015“, добави офицерът.

Ученията ще се проведат на три етапа и ще продължат до 11 септември. Освен Русия, в маневрите ще приемат участие и Беларус, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Останалите участници в обединената система за ПВО ще участват като наблюдатели.

Общо в „Бойно обединение-2015“ участват над хиляда военни и повече от 200 единици бойна и специална техника на Въздушно-космическите сили. По-точно, в маневрите ще участват зенитните ракетни системи С-300 „Фаворит“ и С-400 „Триумф“, изтребителите МиГ-29, Су-27, Су-30, прехващачите МиГ-31, фронтовите бомбардировачи Су-24 и Су-34, щурмовакът Су-25, самолети тип Ту-22, хеликоптери Ми-8 „Терминатор“ и друга техника.