Прехващач МиГ-31 пази въздушните граници на Русия

Въздушните граници на Русия се охраняват от уникален самолет, способен да засече всякакви цели: от криещите се в релефа крилати ракети до спътници – през деня и през нощта, при всякакви климатични условия и с всяка скорост. Това е МиГ-31, предаде „Российская газета”.

МиГ-31 са създадени поради две причини: външна и вътрешна. Една от тези причини се състояла в това, че САЩ се въоръжили със стратегически крилати ракети и бомбардировач FB-111. Тези машини били в състояние да прелетят през Северния полюс и да достигнат до границите на Съветския съюз на малка височина, следвайки релефа на местността и без да попаднат в полезрението на руските спътници. А другата причина се криела в това, че на руския север имало огромна дупка в радиолокационния заслон на границата.

За прикриване на дупката и посрещане на възможните гости било взето решение за пускане в небето на Арктика на самолети, способни да контролират въздушното пространство в широк фронт в целия височинен диапазон. И такива самолети били създадени. Това са въпросните МиГ-31.

http://www.rg.ru