Прехващачи свалиха крилата ракета по време на учения

Авиацията и силите за ПВО, участващи във внезапната проверка на бойната готовност, успешно изпълниха учебно-бойните задачи на полигона Ашулук, съобщи началникът на управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„В хода на заключителния етап на внезапната проверка на бойната готовност силите на авиацията и ПВО на полигона в Ашулук успешно отблъснаха масиран ракетно-авиационен удар на условен противник“, информира той.

„С практическото изстрелване на зенитни управляеми ракети бяха успешно унищожени четири мишени, две от които имитираха крилати ракети, а останалите – балистични цели“, каза още генералът. Той отбеляза, че успешно са изпълнени учебните задачи и в другите военни полигони, участващи във внезапната проверка.

„Главнокомандващият ВВС доложи на министъра на отбраната, че в рамките на внезапната проверка с първата ракета е унищожена крилата ракета, изстреляна от стратегическия бомбардировач Ту-95МС. Епизодът бе отработен на полигона Пембой, разположен в република Коми“ каза Конашенков.

Пилотът на МиГ-31, опитен ас, произведе изстрелване на ракета клас „въздух-въздух“. Крилатата ракета бе унищожена на височина 300 метра над земята на десет километра от целта й, уточниха в окръга.

По-рано звеното изтребители-прехващачи МиГ-31 бе предислоцирано на летището във Воркута от Пермския край.

Внезапната проверка на бойната готовност на ВВС и ПВО в Централен военен окръг започна на 25 май, като към нея са привлечени и подразделения от Западен и Южен окръг, Далечната и военно-транспортната авиация. В маневрите участват около 12 хил. военни, до 25 самолета и хеликоптера и около 700 единици различно въоръжение и техника.

Както бе отбелязано по-рано, основното внимание по време на проверката ще бъде отделено на разгръщането на системата за управление на авиацията в полеви условия и организирането на всестранно осигуряване на действията на авиацията в новите райони на базиране, прехвърляне на подразделения на ПВО в нови райони с железопътен транспорт.