Захарченко: Край на войната. Вече ще се договаряме с политически методи

„Лидерите на ДНР и украинските власти подписаха споразумение за линията на разграничаване”, заяви на 10 октомври премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко предаде ИА REGNIUM.

„Вчера ние подписахме споразумение за линията на разграничаване с Украйна… Украинските войски се оттеглят от един от градовете и от няколко села, в това число и от Песок в близост до Донецк. Краят на войната е, ще се договаряме с политически методи”, заяви Захарченко. Подробности около подписаното споразумение засега не са известни, а коментари от останалите лидери на самопровъзгласилата се република все още няма.

По време на брифинг ръководителят на Информационния център към Съвета за национална сигурност на Украйна Андрей Лисенко заяви следното: „ВС на Украйна, както и другите силови подразделения, намиращи са на линията за разграничаване, никъде няма да отидат. Те остават на мястото си. Ще бъдат въоръжени с леко оръжие. Става дума за оттегляне на тежката техника с калибър над 100 мм. Оттеглянето ще протече едновременно с подобно от страна на врага. Веднага след като се уверим в оттеглянето на тяхната техника, украинската страна ще предприеме същото, като ние сме подготвили площадки, където да я откараме”.

На пресконференцията, състояла се на 8 октомври, Захарченко заяви, че настъплението на украинската армия в Донбас ще започне още на първия ден след приключването на предсрочните парламентарни избори в Украйна. „Зверовете, които се намират на противоположната страна, вече не могат да се нарекат хора. Те стрелят по деца, домове, търговски центрове и църкви. Украйна винаги е възприемала Донбас като регион, който носи пари. Да се изгубят пари, без значение, колко хора ще бъдат убити – това за тях е огромен проблем, страшно нещо”, отбеляза Захарченко.