През 2016 г. руската армия ще получи още пет нови ЗРК С-400 „Триумф“

Руската армия ще получи пет нови зенитно-ракетни комплекса „Триумф“ (С-400) през 2016 г., съобщи оръжейният производител „Алмаз-Антей“, цитиран от руското издание „Спутник“.

„Благодарение на ефективната работа на нашите служители завършваме предсрочно повечето от държавните поръчки, които сме поели. Според плановете ни за 2016 г. компанията ще предостави на руското Министерство на отбраната пет полкови единици от ракетните системи земя-въздух „Триумф“ С-400“, завиха от пресслужбата на „Алмаз-Антей“.

През 2015 г. компанията вече е доставила три зенитно-ракетни комплекса на руските въоръжени сили.

От пресслужбата отбелязаха също, че всички нови комплекси С-400 са били тествани успешно от военните по време на учения с реален огън в неблагоприятни метеорологични условия и със симулиран враг, използващ електронни контрамерки.

През 2015 г. руската армия е получила и три дивизии зенитно-ракетни комплекси земя-въздух със среден обсег Бук-М2.

„Триумф“ С-400 (по класификация на НАТО – SA-21 Growler) е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, който е проектиран да атакува и унищожава всички възможни и бъдещи (в процес на разработка) въздушни и космически атаки – разузнавателни самолети, тактически и стратегически бомбардировачи и балистична ракети. С-400 използва три различни ракети, за да покрие целия си обсег на действие и възможности.