През 2013 година в Русия за възстановяване на православни паметници са похарчени над 165 милиона долара

През изминалата година Русия е отделила повече от 5 милиарда рубли (166 милиона долара) за възстановяване на 230 архитектурни обекта с историческа значимост, свързани с православното наследство, се позовава ИТАР-ТАСС на думите на зам.-министъра Олга Голодец.

„Става дума за реализация на много сериозна програма, резултатите от която, водят до откриване на исторически значими православни църкви и храмове, в това число и до възможност за започване на реставрационни процеси на Новодевичи манастир“, поясни Голодец на парламентарните срещи в Съвета на Федерацията, които се провеждат в рамките на Рождественските срещи. По думите на Голодец, днес в обществото съществуват пропуски, без които е невъзможно да се изгради нито културна, нито историческа цялост на Русия.

„Защото, ако не знаем, че  отрока Вартоломей, в последствие е станал Св. Сергий Радонежски, но освен нас, да не знаят това и нашите деца, то безспорно се прекъсва връзката в историческата верига от събитията, в културното развитие на нашия народ, които ни доведоха в това число и до сегашно състояние“, отбеляза зам.-министърът Голодец.

„При нас не трябва да има неизвестни лица, които в действителност са извършвали подвизи в служенето си в името на Господ и на народа, в името на духовната култура, които са пример за трудолюбие, духовност, аскетизъм, пример за отдаденост и служба на своята кауза“, смята О. Голодец..