През изминалото денонощие руската авиация извърши 55 полета в Сирия и нанесе удари срещу 53 обекта на ИД

През изминалото денонощие руските военни самолети са извършили 55 полета от авиобазата „Хмеймим“ и са нанесли удари по 53 обекта на „Ислямска държава“, съобщи официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.

„Средствата на руското въздушно и космическо разузнаване в денонощен режим продължават да откриват нови обекти на терористичната инфраструктура на ИДИЛ на територията на Сирийската арабска република за последващото им поразяване от руската авиационна група“, каза той.

Въздушните удари по обектите на терористичната групировка „Ислямска държава“ в провинциите Хомс, Хама, Латакия и Идлиб извършват самолетите Су-24М, Су-25СМ и Су-34, добави Конашенков.

От министерството на отбраната на РФ съобщиха, че през изминалото денонощие руската авиация е унищожила 25 укрепени района и отбранителни позиции на терористите заедно с оръжието и военната техника, намиращи се там.

В частност, руските бомбардировачи Су-24М са унищожили в провинция Латакия голям транзитен център на „Ислямска държава“ с подземни скривалища, съобщи още официалният представител на руското министерство на отбраната.

„В резултат на точечния удар на бомбардировачите Су-24М в района на населеното място Салма в провинция Латакия, при попадането на фугасни авиационни бомби е разрушен откритият от средствата за космическо разузнаване голям транзитен център с подземни скривалища и складове за боеприпаси на групировката ИД“, каза той.

Освен това, ВКС са унищожили 7 командни пункта на терористите: 6 полеви лагера за подготовка на терористи; 6 склада за боеприпаси; колона с автомобилна техника; 3 подземни скривалища в провинция Латакия; 1 мобилна минометна група.

По думите на официалния представител на руското министерство на отбраната, в състава на авиационната група на Въздушно-космическите сили на РФ на територията на Сирия са включени изтребители Су-30. Според експерти, той притежава увеличени бойни възможности, свързани с откриването и поразяването на целите, при това не на една цел, а на няколко едновременно. Потенциалът на Су-30 е сравним с този на два самолета от предишно поколение.

Конашенков съобщи, че терористите от ИД през последните дни предприемат опити да прехвърлят към линията на съприкосновение със сирийската армия боеприпаси и въоръжение от провинция Рака.

„През последните дни терористите предприемат отчаяни опити да прехвърлят към линията на съприкосновение със сирийските въоръжени сили боеприпаси, оръжие, гориво и материално-технически средства от провинция Рака“, отбеляза генералът.

По думите му, значителна част от запасите от оръжие, боеприпаси и гориво на терористите от ИД на линията на съприкосновение с армията на Сирия е унищожена от ударите на ВКС на РФ.

На свой ред министерството на отбраната на Сирия съобщи, че Въоръжените сили на страната са взели под свой контрол значителна част от територията в провинция Алепо. Терористите от „Ислямска държава“ там са претърпели значителни загуби.

От министерството на отбраната съобщиха още и за установяването на контрол от правителствените войски и над две селища и три височини в провинция Латакия, както и над източните покрайнини на гр. Салма.

Освен това, правителствените войски са нанесли концентрирани удари върху позициите на терористите в района на летище Кувейрис в провинция Алепо.

Сирийското отбранително ведомство съобщи също, че голям брой терористи са започнали да се оттеглят към сирийско-турската граница, предаде РИА Новости.

Руското министерство на отбраната публикува видео на нанасянето на въздушни удари по опорния пункт на терористите от „Ислямска държава“, разположен в района Тер-Тяна.

По транзитен център на групировката в провинция Латакия:

 

Публикувано е и видео на нанасянето на въздушни удари на руската авиация и срещу лагер за подготовка на терористи в провинция Идлиб: