МО на РФ: През изминалото денонощие руската авиация в Сирия е атакувала 60 обекта на терористите

През изминалото денонощие руската авиация в Сирия е извършила 55 бойни полета и е атакувала 60 обекта на терористите, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.

„След изпълняването на бойните задачи всички руски самолети се върнаха в авиобазата Хмеймим“, подчерта генералът.

Той припомни, че ударите по обекти на терористите в провинциите Хама, Латакия, Дамаск, Идлиб, Алепо и Деир ез-Зер извършват бомбардировачи Су-24М, щурмоваци Су-25СМ и най-новите Су-34.

В частност, самолети Су-34 са унищожили команден пункт и свързочен възел, координиращи дейността на пет бандитски формирования в сирийската провинция Дейр ез-Зор. „В провинцията са унищожени команден пункт и свързочен възел на терористите, координиращи дейността на пет бандитски формирования в този район. Обектът бе разположен в превзети от терористите сгради на местната пощенска служба“, каза генералът.

В същата провинция е бил унищожен и цех за производство на взривни устройства.

В провинция Идлиб са унищожени команден пункт на терористите и бронирана техника. „В района на Зиар в провинция Идлиб средствата за въздушно разузнаване засякоха сборен пункт на бронирана техника на терористите. След допълнително разузнаване, проведено с помощта на дронове, командването на руската авиационна групировка взе решение за поразяване на посочената цел“, каза той. В резултат от въздушния удар са били унищожени три бойни машини на пехотата и шест джипа, въоръжени с тежки картечници.

Конашенков отбеляза още, че присъствието на различни летателни апарати във въздушното пространство на Сирия в последно време значително се е увеличило, което рязко повишава рисковете за авиацията.

„През последно време в сирийското въздушно пространство се увеличи интензивността на присъствието на различни летателни апарати. Това са самолети на Военно-транспортната авиация, бойни самолети, дронове с различни размери, включително и ударни“, каза той, като отбеляза, че руската авиационна група съгласува всяко свое излитане със сирийската служба за управление на въздушното движение.

„Останалата пилотируема и безпилотна военна авиация се намира в сирийското въздушно пространство без съгласуване и с включени транспондери“, подчерта Конашенков. По думите му, във въздуха „често в един район едновременно се намират над 30 летателни апарата“. „Всичко това, несъмнено, създава рискове за полетите на авиацията в небето над Сирия“, отбеляза той.

Конашенков съобщи също, че Русия нееднократно е заявявала готовността си за сътрудничество за гарантирането на сигурността на полетите с всички страни, заинтересовани в бързото унищожаване на международния тероризъм в Сирия. „Ще припомня, че военните ведомства на Русия и Турция организираха пряка телефонна линия по въпросите за предотвратяването на непреднамерени инциденти в небето над Сирия. Освен това, подобен формат на сътрудничество действа между командния пункт на Военно-въздушните сили на Израел и центъра за управление на полетите на Руските ВВС в Сирия на авиобазата Хмеймим“, добави той.

Генералът отбеляза, че „буквално днес сутринта получихме от американските ни колеги съгласуван от тях меморандум за предотвратяване на въздушните инциденти в Сирийската арабска република“, каза той. „Несъмнено, ние считаме подписването на подобен документ за важна стъпка, имаща практическо значение“, подчерта Конашенков.

По думите му, американските военни са поели ангажимента да доведат съгласуваните с Русия правила за сигурност на полетите над Сирия до своите партньори, действащи на сирийска територия.

Въпреки това, Конашенков отбеляза, че руското министерство на отбраната смята за необходимо да бъде организирано сътрудничество при спасяването на пилотите при форсмажорни обстоятелства в небето над Сирия. „В такива моменти става дума не за часове, а за минути, и от съгласуването на действията в такива ситуации зависи живота им“, каза Конашенков, като подчерта, че става дума за пилоти „независимо от коя държава“. „За съжаление, сериозността на този въпрос до момента не среща разбиране от страна на американските ни колеги“, добави той.