Президентът на Филипините обиди американския посланик в страната

Вашингтон поиска обяснение от Филипините във връзка с обидните изказвания на президента на страната Родриго Дутерте по адрес на американския посланик в Манила Филип Голдбърг. Това съобщи официалният представител на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо, цитирана от РИА Новости.

По-рано Дутерте обвинил Голдбърг в намеса във вътрешните работи на страната и си позволил редица обидни епитети към американския дипломат.

Трюдо отбеляза, че във Вашингтон „са видели тези думи за посланика Голбърг“ и заяви, че те са „неприемливи“.

За думите и действията на Дутерте ще трябва да отговаря посланикът на  Филипините в САЩ Патрик Чуасото, който е повикан в Държавния департамент, за да обясни казаното от президента, заяви още Трюдо.

В същото време тя изрази безпокойството си във връзка със задържаните във Филипините действащи и бивши чиновници, заподозрени в трафик на наркотици.

„Обезпокоени сме от задържанията, както и от убийствата на хора, заподозрени в участие в трафик на наркотици във Филипините“, отбеляза Трюдо, като призова филипинските власти „да гарантират мерките по съблюдаването на закона в съответствие със задълженията за спазването на човешките права“.