Президентът на Чехия: САЩ вече не могат да оценяват обективно международната обстановка

През последните десетилетия външната политика на САЩ се отличава със сериозни грешки, а в настоящия момент Вашингтон напълно е загубил способността си да оценява обективно международната обстановка, смята президентът на Чехия Милош Земан.

На американците им липсва способността да анализират себе си. Радвам се, че тя бе проявена поне в това, че след петдесет години Обама отмени санкциите срещу Куба. Действително, интелигентността на дадена политика се измерва в рамките на дълъг интервал от време, през който грешките биват поправяни. Ако вашата реакция настъпи след 50 години, можете да свършите като бронтозаври, които са умрели преди да успеят да коригират собствените си (еволюционни) грешки„, казва Земан в интервю за Parlamentni Listy.

Чешкият президент счита, че САЩ са извършили цяла поредица от грешки, говорейки за нахлуването им в Ирак, където твърдяха, че има оръжие за масово унищожаване, каквото в последствие се оказа, че няма.

Освен това, по думите му, САЩ са сбъркали в „плановете си за бомбардиране на сирийски правителствени войски с наивната надежда, че воюват с демократични сили“.

Така бе до момента, в който американците осъзнаха, че там воюва „Ал Кайда“, против която се води борба в Афганистан, отбелязва чешкият държавен глава.

Земан изразява своята критика по повод усилията на Вашингтон да се разпространява зад граница американският модел на политическа система.

Това е абсолютно безмислено. Опитът да изнесете своята политическа система в страна с различна култура и традиции може да завърши по два начина: в случай на неуспех тази страна се превръща във ваш враг; в случай на успех разваляте страната, към, която сте посегнали, анализира Милош Земан.

На един митинг гражданин ми каза едно твърде интересно определение за „агресор“. То звучи така: агресор е този, който извърши нападение над някоя страна преди САЩ, отбелязва президентът.

Като най-голяма опасност за днешния свят Милош Земан посочва терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Той е убеден, че всички световни сили трябва да се обединят в борбата си срещу нея.

За съжаление, заради малодушието и глупостта на редица цивилизовани държави, които не желаят да се организират в обща международна сила, ще загинат още хиляди невинни хора, акцентира чешкият лидер.

Руският президент подкрепи моето предложение. Остава да бъдат убедени останалите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Китайският президент ми каза, че вече води преговори с Обама за сътрудничество в борбата срещу ИД. За съжаление Западна Европа не иска да разбере колко е важно това, коментира Земан.

Той неведнъж е правил изявления в подкрепа на Москва. Така, на 22 февруари президентът на Чехия заяви, че е абсурдно да се смята, че Русия би нападнала някоя от прибалтийските държави. Освен това, заяви, че санкциите на Запада по отношение на Русия не действат, а само засилват мита за Русия като „обсадена крепост“.

През февруари Милош Земан направи предположение, че санкциите по отношение на Русия ще бъдат отменени максимум след година и заяви, че се стреми към развитието на нормални търговски отношени между Чешката република и Русия.

Земан не скрива и мнението си, че Крим е загубен за Украйна: В края на краищата, той никога не е принадлежал на Украйна, освен в периода, в който тогавашният доста странен вожд на Съветския съюз Никита Хрушчов поднесе Крим като подарък на Украйна.

След това му изказване чешкият премиер призова Земан да обсъжда предварително своите изявления с правителството.

През април Милош Земан реагира остро на недоволството на американския посланик в Чехия Андрю Шапиро, задето възнамерява да присъства на Парада на 9 май в Москва. В отговор Земан заяви, че вратите на президентската резиденция в Прага са затворени за Шапиро, тъй като не може да си представи как чешкият посланик в САЩ би критикувал визита на Барак Обама.

Източник: Гласове