Президентът на Чехия: ЕС трябва да се примири с факта, че Крим е станал част от Русия

Каквото и да декларираме, в обозримо бъдеще Крим няма да бъде върнат на Украйна. И западните държави, по-точно Европейският съюз , трябва да се примирят с този факт“. Милош Земан характеризира като „глупаво“ решението на съветския лидер Никита Хрушчов да „подари през 1954 година Крим на Украйна“.

Президентът на Чехия добавя, че той поддържа идеята за федерализация на Украйна. „Федерализацията на Украйна не би била нещо вредно. Федерации са Германия, САЩ, Швейцария“, – казва той.

Едновременно Земан подлага на критика закона за държавния език на Украйна, лишаващ рускоезичното население от правото да използва своя език на държавно ниво.

Аз не зная, кой безумец е измислил това“, – отбелязва президентът на Чехия

На 27 март Генералната Асамблея на ООН обяви за „незаконен“ референдума в Крим и призова за съхранение на териториалната цялост на Украйна. Тази резолюция беше гласувана от повече от половината членове на Асамблеята, останалите се въздържаха или гласуваха против и по този начин, по същество, се солидаризираха с позицията на Москва.

На 18 март, след изявлението на президента Владимир Путин, Русия и Крим подписаха споразумение за приемане на Република Крим и град Севастопол в състава на Русия. Путин подписа закон за ратификация на договора за присъединяване на Крим и Севастопол към Русия, а също така подписа указ за създаване на Кримски федерален окръг.

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Prezident-Chehii-ES-dolzhen-smirit%27sya-s-tem-chto-Krym-stal-chast%27yu-Rossii-14533