Предупредиха медии, публикували карикатури за Мохамед

Роскомнадзор изпрати предупреждие до три интернет издания — RuNews24​.ru, RB​.ru и Лениградската областна информационна агенция (lenoblinform​.ru) във връзка с публикации на карикатури за пророка Мохамед от френското издание Charlie Hebdo. „Миналата седмица Роскомнадзор усилено разясняваше на руското общество изискванията на закона, който не допуска злоупотреба със свободата на словото — каза официалният представител на ведомството Вадим Ампеловски. — Повечето медии се вслушаха в нашите препоръки, но имаше и такива, които не ни чуха. Затова мониторингът продължава”.

На 19 януари порталът „Република” също получи предупреждение заради публикация на карикатури с религиозна тематика. Ако до 12 месеца тези медии, получат още по едно предупреждение, това ще е повод за надзорния орган да се обърне към съда с искане за отнемане на лиценза на изданието, пише „Известия”.

Ще напомним, че наскоро в Грозни се състоя митинг, на който около един милион души от Северен Кавказ се обявиха против карикатурите във френското издание, за толерантност и борба с тероризма, който няма нищо общо с исляма.