Представителят на Русия в ООН: ЕС не трябва да се заиграва с неонацизма!

Европейският съюз (ЕС) не бива да игнорира проблема с неонацизма в Украйна и други страни. Такова предупреждение отправи пред Съвета за сигурност постоянният представител на Руската федерация в ООН Пьотр Иличов, предаде ТАСС в сряда (10 май).

Той започна встъпителната си реч, като поздрави членовете на Съвета за сигурност със 72-та годишнина от победата над фашизма.

„Това е голямо събитие, което промени света към по-добро и положи основите на ООН. Тази победа направи възможно истинското обединение на Европа не на основата на мания за превъзходство над другите, а въз основа на равенството и взаимното уважение“, каза Иличов, отбелязвайки, че именно тези ценности „трябва да бъдат в основата на днешния многополюсен свят“.

Постоянният представител на Руската федерация припомни, че през последните години ЕС отказва да подкрепи принципа, въведен от руските проекти на резолюциите на Общото събрание на ООН относно борбата с пропагандата на нацизма.

„Ние не можем да пренебрегнем сериозността на проблема с неонацизма в страни, покровителствани от Брюксел, включително и в балтийските страни и Украйна. Недопустимо е да се играе с този огън в името на краткосрочни политически цели. Европа трябва да научи този урок…“, каза дипломатът.

Той разкритикува политиката на ЕС в редица области, включително по повод сирийския и украинския въпрос, както и продължителната употреба на едностранни санкции на ЕС в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Такива ограничения, отбеляза Иличов, в повечето случаи могат да доведат до по-нататъшно страдание на населението, а не да допринесат за разрешаването на кризи. „Тази практика подкопава легитимността на ООН и нарушава доверието в ЕС“, допълни дипломатът.

Той каза, че сътрудничеството между Русия и Европейския съюз „по много важни международни въпроси не бива да се прекъсва, въпреки че нашите отношения преминават през трудни времена“. Според Иличов Москва е отворена за „пълно сътрудничество с Европейския съюз, ориентиран към общи стратегически цели“, но това взаимодействие трябва да се изгради „изключително въз основа на равенство“.

Източник: Руски дневник