Предлагат Филип Киркоров за почетен гражданин на Варна

Звездата на руския шоубизнес Филип Киркоров да бъде обявен за почетен гражданин на Варна. Това предлагат български почитатели на родения у нас шоумен. Поводът е 50-тата годишнина на Киркоров, която той ще отбележи тази година, се посочва в петицията.

Събирането на подписи върви както онлайн, така и на хартия, разкри пред Дарик инициаторът на петицията. Анелия Тодорова е от София, но смята, че е време е да се направим нещо важно за Филип в България, във Варна, неговия роден град. Тя разкри, че до самия Филип и баща му вече за изпратени уведомителни писма.

Фенове на Киркоров в морската столица ще организират внасянето на предложението до Общинския съвет, което ще бъде подкрепено с подписите от цялата страна, обясни Тодорова. Покрай петицията тя разкри, че се е изненадала колко много нашенци харесват руския музикант с български корени.

Филип Киркоров вече е предлаган официално за почетен гражданин на родната Варна. Основните мотиви са приносът му за световната попкултура и издигането на международния авторитет на България и Варна като духовни центрове. Руската мегазвезда обаче не успя да се нареди в списъка с почетни граждани на Варна, след като предложението не срещна нужното  мнозинство сред варненските общински съветници.

„Откакто той съществува в живота ми с музиката, аз съм един щастлив човек”, споделя още Анелия Тодорова. Тя сподели още, че ще присъства на всичките 4 концерта, които Филип Киркоров се очаква да изнесе в  България това лято.

Филип Киркоров

Кралят на руската попмузика е роден във Варна на 30 април 1967 г.  Баща му Бедрос Киркоров е български певец от арменски произход, а майка му Виктория е рускиня. Филип е дете, когато семейството му заминава да живее в бившия СССР.

 Роденият във Варна шоумен е израснал в къща на ул.”Беласица”, на метри от Колхозния пазар. Преди десетина години бащиният дом на Филип бе съборен, за да се появи на негово място жилищна кооперация.

Киркоров е най-продаваният руски изпълнител за всички времена и никога не пропуска да спомене, че сърцето и душата му принадлежат на България. При едно от посещенията си във Варна Филип Киркоров сподели, че се старае да идва в родния град веднъж на две години. „Бих искал да не ставам ежедневие, а да ме чувстват и възприемат като празник. А празник не може да бъде всеки ден”, изтъква арменецът с български корени.