Преди 150 години е изобретена електрическата крушка

На 11 юли 1874 г., преди 150 години, руският инженер Александър Николаевич Лодигин получава привилегия № 1619 – патент за изобретяването на електрическата крушка. Изобретението е патентовано в Австрия, Великобритания, Франция и Белгия.

В основата на лампата на Лодигин е пръчка, направена от ретортен въглен,  поставена в стъклена колба. За първи път Лодигин представя електрическата лампа на научната общност през август 1873 г. във физическата аудитория на Санкт Петербургския технологичен институт.

Александър Николаевич провежда първите опити за практическото приложение на новото устройство през 1873-1874 г., използвайки своята лампа за електрическо осветление на улици, предприятия и кораби.

През 1874 г. Лодигин А.Н. получава първата награда за изобретяването на лампата, той е удостоен с наградата „Ломоносов“ от Петербургската академия на науките.

В Санкт Петербург на Пески през 1873 г. се появява първото улично осветление с електрическите лампи на Лодигин. Електрическите фенери излъчвали ярка бяла светлина и заменили два керосинови фенера; много граждани дошли да видят чудото на техниката. За да сравнят разстоянието, на което се разпространява светлината от електрически и керосинови фенери, жителите на Санкт Петербург взели със себе си вестници.

Ако Лодигин се беше родил по-рано и осветил тези места, описани в „Шинел“ на Гогол, разбойниците нямаше да посмеят да свалят палтото от плахия Акакий Акакиевич

инж . Николай Попов

Лодигин произхожда от обедняло семейство на тамбовски дворяни. Неговият прадядо е Андрей Кобила, от когото произлизат Романови. Самият той обаче трябвало да работи като обикновен ковач, за да спести пари за изобретенията си.

Лодигин изобретил и … въртолет. По-точно, електролет – летателна машина с две вертикални витла. До производство не се стигнало, но една от частите му – нощен фенер – се използва и до днес.

А  Едисон, „изобретателя на лампите с нажежаема жичка“? През 1877 г. приятелят на Лодигин се похвалил на един американец с неговото изобретение …  През 1880 г. Едисон получава патент в САЩ.

На електротехническото изложение във Виена през 1883 г. лампите с нажежаема жичка на Лодигин са признати за най-добрите.

Източник: https://znanierussia.ru/articles/%D0%9B%D0%BE%D0%B4%D1%8B%D0%B3%D0%B8%D0%BD,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

 

error: Съдържанието ни е авторско!