По-добре танковете да дойдат!

Фразата изречена от първия български президент, която доведе до преждевременната му оставка се изпълни с нов, „ДЕМОКРАТИЧЕН” смисъл. Най-сетне, след повече от 25 години танковете наистина идват и носят демокрацията с дула и стоманена броня!

Небивалото събитие наскоро ни умили. На 28 юни първия М1-А2 Абрамс прелетя половин Европа, за да помогне на братска България. Със самолет С-17 бе доставен на летище Бургас, след него втори…а може би сега вече са станали повече, кой да ни каже, във военното ни министерство са заети с друго-да назначават на работа гримьорки, пардон, европеистки.

Танковете щели да вземат участие в съвместно българо-американско учение „Speed & Power”,  ни обясниха от театралното е, военното ни ведомство. И тъкмо започнахме да се почесваме по главите с мислите –защо толкова харчове бе джанъм, не е ли все едно след какви танкове ще тичат нашите кашици, Абрамси или Т-34, важно е да потичат на учението, че като ги гледаме как са опънали униформите в коремната област…

Ама после казаха истината, тя била малко военна тайна, но за нас можело –танковете щели да ни пазят от лошите руснаци. Барабар с тях да се стягаме за посрещане на новите ни „братушки”- американските морски пехотинци. И ето, наскоро запристигаха и солдатите: пак умиление, хляб, сол…сълзи от радост. Най-сетне свободата ни и демокрацията си имат гарант – чужда войска, щото си нямаме своя ….еее, сами си я съкратихме до величина близка до нулата, така ни посъветваха тези, дето сега ще ни пазят.

Както и да е, за да се отърсим от тъжни мисли на тема „велик е нашия войник”, четем в специализираното издание на Министерство на отбраната на САЩ –„STARS AND STRIPES”, че операцията по прехвърляне по въздуха на „Абрамсите” се прави за пръв път на територията на Европа и веднага ни обзема гордост. Гордеем се, че нашата страна се ползва за репетиционни цели, щото сме стратегически съюзник. Гордеем се, че можем да предложим на първата военна сила в света гостоприемните ни небеса и поля за репетиция на войни, щом се наложи екстрено и без да губим време и да питаме парламента. Гордостта ни малко помръква, като се сетим, че друго комай не можем да предложим..

Но като се замислим по дълбоко…, ами що танкове и войници ще ни пазят от Русията, като нямаме с нея сухопътна граница?! Виж, да бяха кораби или самолети, та да бранят черноморското ни крайбрежие, ама танкове?

Задълбаваме в търсене на отговор в директивите на НАТО, където пише за нарастване на американското военно присъствие в източноевропейските страни с цел възпиране на руската агресия. Четем по-нататък…500 танка, 5000 военнослужещи от части за бързо реагиране…Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния. Да, тези страни имат обща сухопътна граница с Русия или с Украйна, ами ние, питаме се пак…

И продължаваме да четем и мислим над прочетеното-ами защо липсват в списъка Чехия и Словакия, те не искат ли защита от руснаците, или са по-глупави от нас? И пак се питаме –защо танкове и морски пехотинци в България, каква ще я вършат без наличие на сухопътна граница?

Много питате, бре, хайде да ви го кажем най-накрая ! И вие можехте да се сетите, ама…

Я направете проста сметка -500 танка общо, значи у нас около 100 ( и повече да станат, очаквате ли, че някой ще ви каже?), с танковете вървят комплект други тежки и леки въоръжения и машини. Над хиляда (пак няма да знаете с точност колко ще бъдат тук у нас!) морски пехотинци-опитни елитни бойци.

Вече почнахте да се сещате! Тези сили и това въоръжение не могат да решат тактическа задача – да затруднят разгръщане на руснаците в направление България…, но могат да решат  стратегическа задача в самата България !

Ама как така, ще кажете…ами така, я помислете! Дали ако тръгнат Абрамсите и морските пехотинци към жълтите павета някой може да ги спре?! М1-А2 срещу няколкото останали ни Т-72, които може и да не могат да запалят двигателите си?! Даа, наистина танковете могат да дойдат! И да защитят демокрацията, според както я разбират нашите съюзници. И да защитят едновременно своите икономически интереси тук, ако не дай боже обществото ни реши , че българските национални интереси са различни от техните ( Южен поток, Козлодуй, Белене, американските тецове…). С какво България е по-различна в момента от една Гранада, да речем? Е, там имаше кубински „строители”, които се защитаваха по-дълго от правителствените войски срещу американските морски пехотинци.

Така че свиквайте с новия смисъл на фразата „да дойдат танковете”…или помислете дали и този наш президент трябва да си отиде заради това, че те вече са тук. А с него най-добре да вземе и военния и външния министър!

 

Автор: Марин Тенев